Umbes 115 meetri pikkune Fletcher-klassi hävitaja läbis 1943. aasta 18. augustil öösel Beringi väina. Alusel ei olnud õnne, kuna Aleuutide saarestikku kuuluva Kiska saare lähistel satuti jaapanlaste meremiini otsa, mille tagajärjel laev kaheks osaks paiskus. Öösel kell 1:50 toimunud plahvatuses hukkus 71 meest ja laeva ahter vajus pimedasse vetesügavusse.

Üllatuslikul kombel suutsid ameeriklased vee peale jäänud laeva põhiosa nii palju veekindlaks muuta, et laeva sai sadamasse tagasi pukseerida. Laev tehti seal korda ning see osales veel mitmetes Vaiksel ookeanil toimunud lahingutes, enne kui see 1944. aastal Filipiinide ligidal Leyte lahes toimunud kamikaze-rünnakus lõplikult hukka sai.

USS Abner Read 1943. aastal

Mitme Ameerika Ühendriikide ülikooli koostöös leiti umbes 23 meetri pikkune laeva põhjaläinud osa alles eelmisel kuul üles. Seda tehti Project Recover nime kandva projekti raames, mille eesmärk on kasutada tänapäevaseid otsinguseadmeid, et leida II maailmasõjas kaduma läinud ameeriklaste viimseid puhkepaiku.

Teadlased kasutasid umbes 90 meetri sügavusel paikneva vraki leidmiseks mitmekiirelist sonarit, mille eesmärk oli tuvastada sobilikke uurimisobjekte ning saatsid seejärel laevasarnaseid esemeid lähemalt uurima sukeldusroboti. Poolik laev leiti üles roboti poolt edastatud videopildi vahendusel. "Polnud kahtlustki, et tegemist oli selle laevaga. Me nägime katkist ahtriosa ja relvade ja laeva juhtsüsteeme, mis kõik ühtisid ajalooliste dokumentidega," ütles History.comile ekspeditsiooni juht Eric Terrill.

Selline nägi välja sukeldusroboti poolt edastatud pilt laevavrakist

Nii ongi järjekordne II maailmasõjas hukkunud ameeriklaste puhkepaik avastatud ning seeläbi saadud ka parem arusaam Kiska ja Attu saarte ligidal toimunud sõjategevusest. Nimelt olid saared 1942. aastast kuni 1983. aastani jaapanlaste kontrolli all ning nende vahetus ligiduses toimus seetõttu palju merelahinguid, kus kaotasid oma elu paljud sõdurid mõlemalt poolelt.