Iisraeli muististeameti ning Bar-Ilani ja Tel Avivi ülikoolide teadlastest koosnev tiim esitles eelmisel nädalal Ben-Gurioni ülikoolis toimunud arheoloogiakongressil oma avastust ja põhjendas, miks nad arvavad, et koopast leitud säilmed just ammusest kättemaksust räägivad.

Sarnane juhtum on teada eelmisest sajandist

Koljut uurides selgus, et selle kunagine omanik – 25-40-aastane mees – oli varemgi vägivallaga kokku puutunud. Pealuul oli märke kahest varasemast traumast, mis siiski ajapikku paranenud olid. Vahetult surma eel oli terariist jätnud mehe koljule ka väiksema sisselõike, mis ei jõudnud paraneda. Mehe surm saabus võimsa mõõgalöögi tulemusena, mis lõhestas ka kolju peaaegu kaheks.

Muististeamet kirjeldab oma pressiteates üht juhtumit 20. sajandi algusest, kus kättemaksja demonstreeris oma perele ohvri paremat kätt ja pead, et tõendada, et veritasu on täide viidud. Need on täpselt samad kehaosad, mis nüüdki ülejäänud kehata leiti.

Muististeameti antropoloog Dr. Yossi Nagar ütles, et tuhat aastat tagasi ei elanud Jeruusalemma mägismaal peale beduiinide kedagi teist. Nood olid saabunud Jordaania ja Põhja-Araabia aladelt. Et koopast leiti ainult ühe inimese säilmed ja mingit armeed läbi selle kõrvalise kandi ei liikunud, on tegemist kindlasti isiklikku laadi vägivallaga.

"Eraldatud piirkondades elavad beduiinid praktiseerisid veritasu, et hirmutada teisi nende vastu vägivalda kasutamast," ütles Nagar Jerusalem Postile. "Selle perioodi jooksul 1000 aastat tagasi ei olnud see kant kuigi tugeva võimude kontrolli all, nii et seda oli vaja, et ellu jääda. Kombineerides säilmete olemuse ajaloolise taustaga on veritasu meie leiu kõige tõenäolisem selgitus."

Kättemaks tähendab tasakaalu

Israeli Times vahendab, et 2015. aastal välja antud „Beduiinide ajaloolises sõnaraamatus“ kirjutatakse Al-Tari (nii nimetatakse veritasu beduiini kultuuris) kohta, et see on iidne komme, mille juured on islami-eelses ajas. Raamatu autor Muhammad Suawed ütleb, et beduiinid on veritasu jälitades järelejätmatud kuni oma elu lõpuni. See tähendab, et beduiin võib kättemaksu nimel ohvrit aastakümneid jälitada.

„Beduiinide seas on veritasu absoluut," kirjutab Suawed. "Nad peavad kätte maksma, et oma au ja hõimukaaslaste usaldus tagasi saada." Autor lisab, et neil on ütlus „haud haua vastu“ – nii taastatakse tasakaal.