Science Alert vahendab, et umbes 10 kilogrammi kaaluv meteoriit on suuruselt kuues meteoriit, mis Michiganist kunagi leitud on. "Ma sain kohe aru, et tegemist on millegi erilisega," ütles Mona Sirbescu, kohaliku ülikooli geoloog, kellele kivi üle vaatamiseks toodi. Tema sõnul on tegemist kõige väärtuslikuma meteoriidiga, mida ta kunagi oma käes hoidnud on ning seda nii rahalisest kui ka teaduslikust vaatepunktist.

Sirbescu tõdes, et ka varasemalt on tema poole pöördutud, et teada saada, kas mingi kivikamakas on meteoriit. "18 aastat on vastus sellistele küsimustele olnud kategooriline "ei"," ütles naine. See kord oli aga erinev - tegemist ei olnud lihtsalt meteoriidiga, vaid haruldase meteoriidiga. Leiufarmi järgi hüüdnime saanud Edmore'i meteoriit koosneb peamiselt rauast ja niklist ning paistab silma oma suure niklisisalduse poolest - kokku on seda Maale sadanud kivimis hinnanguliselt 12 protsenti.

Anonüümseks jääda sooviv meteoriidiomanik rääkis Science Alertile ka loo, kuidas ta haruldase eseme valdajaks sai: kui mees 1988. aastal Edmore'i farmi ostis, näitas endine omanik talle talu ning mainis muuhulgas, et kuuri ust hoiab lahti meteoriiditükk. Farmi endise omaniku isa olevat 1930ndatel märganud meteoriidi maandumist. Järgmisel hommikul olevat ta veel sooja meteoriidi maa seest välja kaevanud. Uhket leidu kasutati aga peamiselt uksepidurina, kuid aeg-ajalt võtsid ka lapsed seda kooli kaasa, et seda eksponeerida.

Kui mees farmist ära kolis, võttis ta huvitava päritoluga kivi endaga kaasa. Viimasel ajal märkas ta, et inimesed teenivad palju raha väikeste meteoriiditükkide müügist ning otsustas, et läheb ja laseb ka enda oma ära hinnata. Suur oli ta üllatus, kui ta teada sai, et meteoriidi haruldase koostise tõttu on selle hinnanguline väärtus 100 000 USA dollarit.

Nüüd on mehel vaja valida, kas müüa oma kivi erakogusse või mõnele mainekale muuseumile. Hetkel ihuvad meteoriidile hammast nii kuulus Smithsoniani muuseum kui ka Maine'is asuv mineraalimuuseum.