Rekonstruktsiooni näidati eelmisel nädalal Hollandis Leidenis, kus asub Hollandi riiklik antiikajaloomuuseum. Selle loomine oli arheoloog Tom Bujitendorpi idee, kel valmis raamat "Caesar Madalmaades", teatab muuseumi koduleht.

Bujitendorp lõi rekonstruktsiooni koos arheoloog-antropoloog Maja d`Hollosyga. Nad 3D-skaneerisid kaht iidset büsti, mis Caesarit kujutavad. Üks neist on muuseumi enda kogus, teisena aga kasutati nn Tusculumi büsti (artikli päises), mis on üks kahest põhilisest Caesari portreetüübist.

Tusculumi büsti originaal oli pronksist ning see on ainus säilinud Caesari portree, mis loodi tõenäoliselt ta eluajal, täpsemalt millalgi vahemikus 50-40 eKr. Büsti marmorkoopia, mida skaneeriti, paikneb Torinos asuvas antiigimuuseumis. Kui hilisemad, pärast Caesari surma valminud skulptuurid (nt Chiaramonti Caesar) on idealiseeritud joontega, siis Tusculumi Caesari pea on ebatavalise, pisut sadulale sarnaneva laiuti väljavenitatud kujuga. Lisaks uuriti ka seda, kuidas Caesarit Vana-Rooma rahal, täpsemalt tema kaasaegse Marcus Mettiuse vermitud mündil kujutatud oli.

Caesarit ei soovitud kujutada sõbralikuna

Pärast skaneerimist kasutas d`Hollosy savi ja silikooni, et Caesari elutruu rekonstruktsioon luua. Tulemuseks on keskealine mees, kel on peaaegu mustade silmad, hallinevad juuksed ja taanduv juuksepiir.

„Ma ei tahtud teda rõõmsa ja sõbralikuna kujutada,“ ütles d`Hollosy Hollandi lehele HLN, mida vahendas Daily Mail. „Ta oli kindral, kelle töö tulemuseks olid laibad.“

Miks Caesari pea sellise kujuga oli, pole selge. Kaua usuti, et ta sündis keisrilõike tulemusena, ent see kõlakas on siiski tänaseks ümber lükatud. Tollal viidi keisrilõikeid läbi ainult siis, kui ema oli sünnituse käigus suremas või juba surnud. Kuid on teada, et Caesari ema Aurelia elas ka siis, kui ta poeg juba täiskasvanuks saanud oli.

Võis olla raske sünnituse tulemus

See, et mõne inimese kolju on teistsuguse kujuga, pole tegelikult ülemäära tavatu. Vastsündinu pealuu on teatavasti kergelt vormitav, sest kolju osad on liikuvad. Kui sünni ajal lapse peale mingisugust jõudu või survet avaldatakse, võivad tulemuseks olla üsna äärmuslikud moonutused. Arheoloogid arvavad, et Caesari kolju kuju võiski olla seotud näiteks mingit laadi sünnitrauma või muu loomuliku põhjusega.

„Üks arst ütles, et selline asi võib olla raske sünnituse tulemus. Kunstnik sellist asja juba ei leiuta. Ja tollal olid realistlikud portreed moes,“ sõnas Bujitendorp.