Peruu oli Kolumbuse-eelse Ameerika tsentraliseeritud ja väga võimas riik, mille keiser tiitliga Ainus Inka lausa suples kullas.

Peruu vallutamise eellugu algab juba 15. sajandi keskpaigas, mil maailmariik Türgi oli kõrgesti maksustanud kaubateed idamaadega ja Euroopat oli tabanud kolossaalne väärismetallide ja luksuskaupade puudus. See oligi suurte maadeavastuste keskseid motivaatoreid, mis pani Portugali ja Hispaania kuningaid finantseerima seiklejate laevu.

Hernan Cortez oli 1521. aastal vallutanud juba kullarikka Mehhiko. Tema saavutust tahtis korrata endise seakarjus Francisco Pizarro, kes sellega ka suurepäraselt hakkama sai, kuna inkade riiki tabas kodusõda ja langesid kokku väga mitmed ebasoodsad asjaolud, millest võibolla kõige tähtsam oli hispaanlaste ülivõimas motiveeritus varanduse järele.

Kroonik Poma de Ayala on oma piltidel näidanud, kuidas inkade keisrit vangis hoiti, kuidas ta hukati – aga ometi olid indiaanlased tema vabastamiseks toonud hispaanlastele terve saalitäie kulda.

Kuidas see asi täpsemalt toimus, sellest juba loengus.

Reedel, 17. veebruaril kell 16.00 peab Tartu ülikooli professor Tarmo Kulmar rikkuse loengusarja viimase loengu "Inkade kuld ja muistse Peruu loojang”. Loeng toimub Tartu ülikooli peahoone auditooriumis 140, seda kannab otsepildis üle ka ERR Novaator.

Inkade impeeriumi laienemine