Tehnoloogiahiid Google aga ei unusta ja on vahepeal nuputanud, kuidas ka selles vallas nähtaval ja levinud olla.

Ise nad nuputelefone toota ei taha - õigupoolest ei taha ka nutitelefone toota, vaid lasevad partnerfirmadel need kokku panna -, aga kasutajaid ja turuosa juurde kahmida tahavad ikka.

Tundub, et G-maja on selleks ka hea vahendi leidnud, ja see kannab nime KaiOS.

Mozilla üritas mõne aja eest nutiseadmete vallas kanda kinnitada opsüsteemiga Firefox OS, mis küll edutult hääbus. See taassündis aga nuputelefoni-opsüsteemi KaiOS kujul, mis on juba menukam – seda jooksutavaid seadmeid on esialgu vähe, kuid kambas on juba tähtsad tegijad nagu Doro (mudelid 7050 ja 7060) ja Nokia (8110 4G toega uusvariant).

Google tahab valiku oma veebipõhiseid teenuseid KaiOS-i nuputelefonides kättesaadavaks muuta, teiste hulgas digiabilise Assistant, kaardiäpi Maps, videosaiidi YouTube ja omanimelise otsimootori, mis on endiselt firma peamisi rahaallikaid.

Google ei teata hetkel küll soovist KaiOS ja selle arendustiim alla neelata või lihtsalt ära osta, aga nad investeerisid tiimi 22 miljonit USA dollarit (umbes 18,75 miljonit eurot).

KaiOS-i kamp on omalt poolt tõotanud Google'i teenused oma opsüsteemis kättesaadavaks muuta. Nende allalaadimiseks on veebikeskkond KaiStore, aga Forte ei imesta, kui neid ei hakatakse ka osadesse seadmetesse nn eelpaigaldama, nii et neid ei saa eemaldada.

G-maja läheneb odavate telefonide turule ka "nutikalt" poolelt, selleks on opsüsteemid Android One ja Android GO. Aga mida rohkem, seda uhkem.

Google'i veebiteenused on nii levinud, populaarsed ja ausalt kasulikud, et nende lisamisest nuputelefonidesse on tavainimestel ainult võita.

Google võidab ise muidugi rohkem - esiteks on see veel üks reklaamikäibe võimalus, teiseks on pärast Mapsi või Assistanti võludega harjumist juba kergem nuputelefonilt nutikale edasi liikuda.