Noblessner on sadamalinnak, mis koondab endas elupaiga, avalikud väljakud ja terviserajad, aga ka kunstigaleriid, toitlustuskohad ning kontserdid, moeüritused ja vaba aja veetmise võimalused.

Kui Tallinna linna merele avamisest on räägitud pea 25 aastat, siis Noblessner toob selle linna päriselt ka mere äärde. Kunagine allveelaevatööstuse piirkond kujundatakse Põhjamaade uueks pärliks. Kiviviske kaugusel Tallinna kesk- ja vanalinnast, otse Kalamaja pargi kõrval, seisavad sajanditaguse hiilgeaja monumentidena kaksteist kultuurimälestist, mis renoveeritakse. Lisaks ehitatakse juurde ka uusi hooneid kodude ja äridega. Rajatakse autovaba linnaväljak ja merepromenaad, hulk kohvikuid ja restorane, suur laste mänguväljak, kergliiklustee otse Kalaranna tänavalt ning palju muud, mis kaasaegse linnaruumi inimsõbralikuks ja meeldivaks teeb.

Kultuur puhus Noblessnerisse elu sisse
Lihtinimese jaoks aastaid suletud piirkond hakkas kümmekond aastat tagasi avanema tänu kultuurisündmustele. 2009. aastal toimus Noblessneri valukojas Tõnu Kaljuste eestvedamisel esimene kontsert, Lera Auerbachi suurteose “Vene reekviem” ettekanne. Tuhandepealine publik toodi kohale mööda merd, sest muudmoodi Noblessnerisse toona ei pääsenudki. Esimene samm Noblessneri kui kultuurikeskuse suunas oli tehtud.

Nüüdseks on siin toimunud hulk kontserte ja plaadisalvestusi, kantud ette kõik Arvo Pärdi ja Heino Elleri sümfooniad ning antud viis etendust. Need ei jää kindlasti viimaseks.

Kuigi Noblessnerisse ehitatakse ligi paarsada eksklusiivset korterit, siis oluliselt rohkem pinda eraldatakse linnakus hoopis kultuurile, mis muudabki selle tõeliselt eriliseks elupaigaks keset kultuuri, rohelust ja merd. Lähedal pealinna tuiksoonele, aga eemal linnamürast.

Ka sellesuvine kultuurisündmuste nimekiri Noblessneris on muljet avaldav:

2. juuni: STANCEST’18
Sel aastal jõudis Noblessneri Shipyardi Eesti suurim stance-autode väljapanek ja näitus. Lisaks parimatele autodele olid Stancestil kohal DJd, näha sai live-esinemisi ja süüa maitsvat tänavatoitu.

2.–3 juuni: Kalamaja Optimist 2018
Juuni alguses Noblessneri sadamalinnakus toimuvale purjetamisvõistlusele olid oodatud kõik Optimist-klassi võistlejad, kes pole osalenud EJLi karikasarjas. Ürituse raames oli avatud traditsiooniline heategevuskohvik.

11.–17. juuni: Tallinn Art Week Noblessner Shipyardis
Juba kolmandat aastat toimuv Tallinn Art Weeki kunstifestival koondab endas Eesti kunstimaastiku eredaimad pärlid ning võtab sellel aastal fookusesse inimese ja tehnoloogia kultuurilised suhtemustrid.

17. juuni: Noblessner LYS Cup 2018 heategevusregati lõpetamine ja autasustamine
Hiirelõks Sailing Team korraldab koostöös Noblessneri jahtklubi purjekooliga kahepäevase regati Tallinna lahel, toetamaks NYCSi noorsurfari Raul Mihkel Antoni sõitu järgmise aasta talisurfi MMile Wisconsinis.

13.–14 juuli: Tallinna Merepäevad 2018
Tallinna Merepäevad on Eesti suurim mere- ja perepidu. Kontserdid, laevasõidud, mereparaad ja palju muud! Noblessneris toimub suur muusika- ja tegevusprogramm, kohal on Eesti parimad tänavagurmee tegijad ning Noblessneri ja Kakumäe sadama vahel liigub meretakso.

14. juuli: Disainitänav @Tallinna Merepäevad 2018
Tallinna Merepäevade raames toimub Noblessneri Shipyardis koostöös Eesti Disainerite Liiduga avatud disainiturg – Eesti disainerite toodete suur suvine garaažimüük.

4. august: IRONMAN Tallinn
Tallinn on KMD IRONMAN Kopenhaageni järel teine pealinn Euroopas, kus korraldatakse IRONMANi triatlonit. Augusti alguses oodatakse Tallinnasse ca 12 000 osalejat ja huvilist üle maailma. Võistlus algab 3,8 km ujumisdistantsiga Lennusadama juures, ujujad läbivad kaks korda Noblessneri akvatooriumi. Sealsetelt merre ulatuvatelt kaidelt saab ujujaid hästi jälgida. Sellele järgneb kahest ringist koosnev rattadistants, mille pikkus on 180,2 km. 42,2 km jooksumaraton koosneb neljast ringist ja selle finiš on Vabaduse väljakul.

Hea teada Noblessneri kohta:
Noblessneri ajalugu ulatub tagasi 1912. aastasse, mil kaks Peterburi ärimeest, Emanuel Nobel ja Arthur Lessner, rajasid siia toonase Tsaari-Venemaa tähtsaima allveelaevade tehase. Kahe mehe perekonnanimedest saigi tehas nime Noblessner, mis on käibel ka täna. Ent ajad muutuvad ja koos nendega ka Noblessner. Montaažijärgus allveelaevade asemel seisab siin nüüd Eesti kõige mereäärsem kortermaja, mille seinast sadamakai servani on kõigest seitse meetrit. Linn ja inimesed tuuakse merele lähemale ja sammhaaval kerkib siia õdus sadamalinnak.


Jaga
Kommentaarid