"Fossiilide turg ei ole enam ainult teadlaste pärusmaa," sõnas Pariisi Binoche et Giquello oksjonimaja töötaja Iacopo Briano. Just tema juhtimisel lähevad homme haamri alla kaks dinosauruse skeletti, vahendab AFP.

"Dinosauruste skelettidest on saanud coolid ja trendikad sisustuselemendid, nagu maalid," lisas ta ja tõi näiteks, kuidas Hollywoodi kuulsused nagu Leonardo DiCaprio ja Nicolas Cage on eriti selliste eelajalooliste sisustusesemete fännid.

Pariisis otsivad omanikku üks allosauruse ja üks diplodookuse skelett. Esimene neist elas hilisel juura ajastul 161-145 miljonit aastat tagasi. Diplodookused liikusid ringi 140 miljoni aasta jooksul, kuni hilise Kriidi ajastuni 65 miljonit aastat tagasi. Nad olid taimetoidulised, pika kaela ja sabaga, kuni seitse meetrit kõrged ja võisid kaaluda kuni 100 tonni.

Paljud saurusehuvilised on aga pärit Hiinast. "Viimase kahe-kolme aasta jooksul on hiinlased eriti paleontoloogiast huvituma hakanud ning hakanud otsima enda muuseumitesse või ka kodudesse nende fossiile," ütles Briano.

Kui palju loodetakse ühe suure luustiku eest raha saada? 3,8 meetri kõrgune "väike" allosaurus võiks tuua sisse kuni 650 000 eurot ja 12 meetrit pikk diplodookus, kuigi see on suurem, hinnaks arvatakse umbes 450 000 kuni 500 000 eurot.

Eeldatavasti on nii suure rahakotiga huvilised kas maailmakuulsad suurettevõtted või Euroopa ja Ameerika ultrarikkad. Ja siis ka hiinlased. Neid näeb Briano tulevasel oksjonil oma põhiliste "klientidena". Tavainimesel oksjonile ilmselgelt asja ei ole.

Vaata fotosid oksjonile minevatest luustikest: