16-aastane tüdruk pöördus kiirabisse kaebusega, et tal jääb hingates justkui õhust puudu. Arstidega rääkides selgus õige pea, et eelmisel õhtul oli ta menuka poistebändi kontserdil käinud ja seal ekstaatiliselt ja valjult kaasa elanud.

Patsiendil polnud arstide juurde pöörudes ette näidata mingeid varasemaid kopsuvaevusi, ta ei köhinud ega olnud tal ka kurk haige. Ka ta hingamises ei kuulnud arstid mingeid kahtlasi kahinaid-kohinaid. Kuid kui arstid ta rinnale ja kaelale vajutades naha all kahtlast praksuvat heli kuulsid, pandi esialgne diagnoos ladinakeelse nimetusega subcutaneus crepitus, mis tähendab, et õhk on kuidagiviisi jõudnud otse naha all olevasse koesse. Kui nahale vajutada, kõlavad prõksud, mis tulevad sellest, et õhumullid lõhkevad.

Röntgenipilt näitas, et õhk on tõepoolest jõudnud mitmetesse kohtadesse, kus see olema ei peaks - rinnaõõnde ja neelu taha. Lisaks olid mõlemad ta kopsud väga kergelt sisse langenud, mis juhtub siis, kui õhk satub rinnaõõneseinte ja kopsude vahele. Nagu arstid juhtumist pajatavas teadusartiklis kirjutavad, pandi tüdrukule seetõttu kokku kolm erinevat diagnoosi. Sellist kombinatsiooni polnud kunagi varem meditsiinitöödes kirjeldatud.

Veel veidram oli aga see, et kui arstid hakkasid otsima rebendit või auku hingamisteedes, läbi mille võinuks õhk välja pääseda, ei leitud midagi sellist. Uuringut juhtinud arst J. Mack Slaughter Jr. pakkus vestluses Live Science`iga, et võimalik on, et kusagil hingamisteedes on väga väike avaus, mis avaneb ainult siis, kui sellele piisava jõuga survet avaldatakse (nagu näiteks oma lemmikbändi kontserdil röökides).

Õnneks ei osutunud olukord eluohtlikuks ja selle erakordsusest oli meditsiiniliselt ka kasu. Kuni selle juhtumini oli teada, et kergema astme kopsu sisselangemised juhtuvad mõnikord sukeldudes, raskusi tõstes ja sõjaväelennukitega lennates. Nüüd võib sellesse nimekirja lisada ka karjumise, tõdevad arstid.

Kerge sisselangemise ravi tähendab vaid seda, et inimest tuleb haiglas jälgida ja anda ta kehale lisahapnikku. Pärast seda kopsud taastuvad. Nii tehti ka selle juhtumi puhul ja järgmisel päeval pärast röntgenipiltide tegemist ja olukorra uut hindamist võis tüdruk jälle koju minna.

Juhtumi uuring avaldati ajakirjas The Journal of Emergency Medicine.