Neuroskepticu soov oli teada saada, kui paljud ajakirjad uuringu õnge lähevad ja selle tõe pähe avaldavad. Teadusajakirju on kaht sorti - eelretsenseeritud (peer-reviewed, refereed) ja eelretsenseerimata ajakirjad. Eelretsenseerimine tähendab, et vastava eriala teadlased on saabuvad uuringuartiklid enne nende avaldamist kriitilise pilguga läbi vaadanud. Eelretsenseeritud teadusajakirjades ilmunud uuringud on üldiselt allikateks järgnevate uuringute tegemisel.

Lisaks on aga veel olemas sellised, mida inglisekeelses akadeemilises terminoloogias kutsutakse terminiga "predatory open access" ehk eesti keeles avatud ligipääsuga rämpsajakirjad. Ajakiri Akadeemia kirjutas eelmisel suvel, et sellesse kategooriasse kuulub lausa märkimisväärne osa teadusajakirju.

Tegu on väljaannetega, mille puhul küsivad omaalgatuslikud kirjastajad teadlaselt lihtsalt raha, ilmutavad seejärel uuringu ja teadustöö ongi justkui publitseeritud - teadusartikli üllitamine on aga teadlase enda karjääri seisukohast väga oluline. Ent tegelikult ei ole neil ajakirjadel ega ka seal ilmuvatel uuringutel sageli päris teadusega suurt pistmist. Just sellesse segmenti kuuluvatele väljaannetele Neuroskeptic oma töö saatiski, kontrollimaks, kas keegi üldse jälgib, mida neis avaldatakse.

Nagu Neuroskeptic oma blogis kirjutab, lükkasid mõned nn rämpsajakirjad uuringu tagasi, kolm tükki aga avaldasid selle kohe pärast selle kätte saamist lausa ilma tasu küsimata ja neljas nimega American Journal of Medical and Biological Research oli samuti valmis seda kohe tegema, aga nõudis 360 dollari suurust makset.

Sulaselge jama

Asja teeb absurdseks see, et tavainimene, kes pisutki Star Warsi olemusest teab, saaks viie minutiga aru, et tegu on jaburdusega - töö on täis viiteid filmiuniversumile. Juba autorite nimed on pisut kahtlased - Dr Lucas McGeorge and Dr Annette Kin. Ehkki tekst võib esmapilgul tunduda keemia-alase aruteluna, siis tegelikult on see kopeeritud mitokondrite kohta käivalt Wikipedia lehelt ja pisut ümber kirjutatud.

Et kindlaks teha, kas keegi ikka tööd vaatab või jäetakse see täiesti tähelepanuta, lisas Neuroskeptic töösse mõningaid otseseid viiteid filmitegelastele, lisas ühe pika filmist võetud monoloogi ja kirjutas veel töösse endasse sisse, et "suurem osa tekstist on pärit Wikipediast."

Paluti ümber kirjutada

Kaks ajakirja, kes tööd ei aktsepteerinud, tabasid küll Star Warsi viited ära, aga palusid Neuroskepticul mõneti üllatavalt töö ümber kirjutada ja sealhulgas midikloriaanid mitokondrite vastu ümber vahetada.

"See on meeldetuletus sellest, et mõningate ennast teadusajakirjaks nimetavate väljaannete juures ei toimu mingit eelretsenseerimist," ütles Neuroskeptic. "See omakorda on oluline seetõttu, et teaduskirjastajad on ettevõtted, mis müüvad toodet - ja toode on retsensioon."

Autor rõhutas, et see ei tähenda samas, et kogu teadusajakirjandus on nii-öelda katki. Üheksa ajakirja, kellele Neuroskeptic oma töö saatis, on tuntud selle poolest, et nad spämmivad teadlasi, sooviga nonde uuringuid oma veergudele saada.