Washingtonis möödunud nädalal toimunud seminaril Planetary Science Vision 2050 Workshop väitis NASA teadlane, et hiiglasuure magnetkilbi paigutamine Marsi ja Päikese vahele võiks aidata taastada Marsi atmosfääri ja teha planeedi tulevikus inimestele koloniseerimiskõlbulikuks. „Tehismagnetosfääri“ saatmine kosmosesse Marsi ja Päikese vahele kaitseks planetoloogiaosakonna juhataja Jim Greeni osutusel Marssi juhul, kui planeet jääks kaitsevälja taha küündiva „magnetsaba“ piiresse.

„Taolises olukorras kaoksid paljud planeedi ionosfääris ja atmosfääri ülakihtides praegu aset leidvad päikesetuule-tekkelised erosiooniprotsessid, võimaldades ajapikku kasvada nii Marsi atmosfäärirõhul kui ka -temperatuuril,“ selgitasid teadlased kaasnevas uurimuses.

Uurijad usuvad, et kunagi oli ka Marsil tihe atmosfäär, mis hoidis alal vett vedelal kujul ning soojemat ja võimalik, et elukõlbulikku kliimat. Just kaitsva magnetkilbi hajumise tõttu miljardite aastate eest on Marss kujunenud selliseks nagu praegu — viljatuks külmakõrbeks.

Green leiab, et kosmosesse paigaldatud piisavalt võimas magnetkilp võiks Marsi kadunud magnetosfääri edukalt asendada, teatas veebileht ScienceAlert esmaspäeval.

Praegu on Marss külm kõrbeplaneet, millel puudub kogu planeeti kapseldav magnetväli. Madalad temperatuurid ja õhuke atmosfäär ei luba vedelal veel planeedi pinnale kauaks püsima jääda. Kauges minevikus võisid sealsed tingimused aga olla hoopis teistsugused.

Uurijad usuvad, et magnetväli võiks aidata Marsil juba paari põlvkonna jooksul taastada osa Maa-laadsest elukõlbulikkusest.

Kui kontseptsioon peakski teostatavaks osutuma, pole praegu siiski võimalik prognoosida, kui suurem määral see Marsi tulevikus koloniseerimise väljavaateid mõjutaks.