Eelmisel aastal täitus Londoni õhusaastenorm samuti väga ruttu - vaid kaheksa päevaga. Praeguseks on linn purustanud omaenese ebameeldiva rekordi kuuel aastal järjest ja on jätkuvalt Euroopa saastatuima õhuga linn, kirjutab Guardian.

Välisõhu saastatust mõõdetakse selle järgi, kui palju õhus lämmastikdioksiidi, vääveldioksiidi ja peeneid osakesi leidub. Peened ja ülipeened osakesed võivad sisse hingates vigastada kopse ja hingamisteid, lämmastik- ja vääveldioksiid (vastavalt NO2 ja SO2) võivad aga põhjustada hingamisteede ja südame-veresoonkonna haigusi ning närvisüsteemi kahjustusi.

Euroopa Liidu määruste kohaselt ei tohi lämmastikdioksiidi kontsentratsioon kuupmeetris õhus ületada 200 mikrogrammi enam kui 18 korral 365 päeva jooksul. Neljapäeval, kui aasta lõpuni oli veel 365 päeva, sai see limiit Londoni lõunaosas asuvas Lambethi eeslinnas juba täidetud.

Varasemate hinnangute järgi sureb Suurbritannias igal aastal 40 000 inimest otseselt saastatud õhu tõttu, suurem jagu neist Londonis. Hiljaaegu avaldati Suurbritannias ka uuring, milles selgus, et neil, kes elavad suurte teede ääres, on suurem tõenäosus hilisemas elus dementseks muutuda.

Suurem jagu lämmastikdioksiidi tuleb diiselkütust kasutavate autode mootoreist. Mõned suurlinnad nagu näiteks Pariis ja Mexico City on juba diiselmootorid keelustanud ja the Guardian kirjutab, et ehk peaks Londongi seda teed minema.

Eesti erinevate piirkondade välisõhu olukorraga saab tutvuda SIIN.