Iflscience vahendab, et pole teada, kui realistlik see ettevõtmine on. Ent küsimusega tegelevate ekspertide sekka kuulub Dr. Calixto Machado, kes on tuntud neuroloog ja ajusurma uurija. Seega võib öelda, et projekt on vähemalt mõningal määral tõsiseltvõetav.

Kuidas seda siis tehakse?

Esmalt valitakse testisikuteks ajusurnuks tunnistatud patsiendid. Ajusurma puhul on inimese ajutegevus pöördumatult lõppenud, ent tema kehafunktsioone hoitakse masinate abil käigus. Seda pöördumatust tahetaksegi nüüd teistpidi keerata, töö lõpetanud aju soovitakse taaskäivitada. Aju ja selle osad aga kontrollivad muude organite tööd, nii et see oleks võtmeks ka ülejäänud keha elluäratamisele.

Patsientidel katsetatakse mitmeid erinevaid teraapiavorme korraga: ajju süstitakse tüvirakke, selgroogu kasulikke kemikaale ning stimuleeritakse närvisüsteemi.

Ühtlasi jälgitakse aju mitmete kuude vältel lootuses, et toimub mingit laadi neuroloogiline reaktiveerumine. Fookus on sellel, mis toimub ajutüves – see on piirkond, mis ühendab seljaaju peaajuga. Ajutüvi reguleerib hingamist ja südame tööd. Just siis, kui inimene enam iseseisvalt ei hinga, tunnistataksegi ta ajusurnuks, kuna see on üks kõige algelisemaid põhireflekse.

Inimese kesknärvisüsteem on bioelektrokeemilise ehitusega, kasutades bioloogiliselt toodetud kemikaale nimega neurotransmitterid selleks, et saata ajust elektrisignaale üle terve keha. Kui närvirakke elektrivooluga ergutada, reageerivad nad isegi siis, kui inimene on koomas. Ent pärast ajusurma hakkavad närvirakud kärbuma. See tähendab, et selleks, et patsient taas surnust üles tõuseks, on vaja neid taastoota.

Peptiidid ja tüvirakud

Siin saavadki plaani järgi abiks olema tüvirakud, mis võivad areneda ükskõik missuguseks inimkeha rakuks. Kahjustatud südamete, pankrease, silma või isegi ajukoe remondiks on neid juba üsna edukalt kasutatud, ent lihtsalt nende organismi süstimine lootuses, et need hakkavad seal mingit vajalikku ülesannet täitma - näiteks uueks närvirakuks olema - on pisut ulmeline.
Igatahes – Põhja-Indias Rudapuris hakkavad järgmisel aastal katsed. Ajusurnutele hakatakse pidevalt andma peptiide (need kemikaalid on võimelised töötama neurotransmitteritena) ja iga paari nädala tagant süstitakse nende organismi tüvirakke lootuses, et neist saavad kärbunud närvirakkude asendajad.

Ettevõtte pikaajaline visioon on, et ühel päeval on võimalik ajusurmas inimesed täiesti tervetena teispoolsusest tagasi tuua.