Näidislahingust Orissaare all võttis täna osa 94 sõjameest ja -naist. Osalejaid klubisid oli kokku 12 ning neid tuli Venemaalt, Valgevenest, Lätist ja Leedust. Eestist osales kokku kaks klubi.

Ürituse korraldaja ja eestvedaja Margus Sinimetsa sõnul tuli ta mõttele korraldada näidislahing veebruaris, kui tal oli rohkem aega raamatute lugemiseks. Justnimelt selle perioodil avastas ta, et Albioni suurdessandist on möödas 95 aastat.

Sinimetslubas, et järgmisel aastal tulevad näidislahingud Vabadussõja ja Upa lahingu nn. Saaremaa mässu temaatikal.

Operatsioon Albion oli dessantoperatsioon, mille käigus hõivati 1917. aasta sügisel Saaremaa, Muhu ja Hiiumaa. Sellega algas Saksa okupatsioon Eestis.

Sügisel 1917 kaitses Saaremaal väinatammi Muhupoolset otsa Tallinnast toodud vene meremeestest koosnev surmapataljon.

Saksa väed olid vallutanud Orissaare ja sulgenud Vene vägedele taganemistee Muhusse ja sealt mandrile.

Albionil osalemiseks koondati 1917. aasta septembris Liibavisse (Liepājasse) umbes 23 000 meest, 5000 hobust, 1400 vankrit, 300 laeva, 150 kuulipildujat, 54 suurtükki, 12 mortiiri, 100 lennukit ja dirižaablit ning 30 päeva jagu varustust. Operatsioon algas 11. oktoobril ning kulges kiirelt ja edukalt. Juba kuue päeva pärast oli vastase vastupanu murtud ja Läänemeri kuni Petrogradini takistusteta.

Kuna tegu oli ühe esimese modernse, logistiliselt ja taktikaliselt hästi läbi viidud ühisoperatsiooniga maailmas, kasutavad paljude riikide sõjaväed Albioni operatsiooni oma õppeprogrammis.