Jätkame ülevaatega, millest tegime algust SIIN.

Värvid — pööra tähelepanu värvide puhtusele ja erksusele! Tähtis on, et neis oleks võimalikult vähe müra ja värvide täpsust. Kõige parem on vaadelda inimese naha tooni pimedates stseenides — peab olema täpne ning ühtlane.

Detailsus — kui palju suudab teler tekstuuri kuvada. Näiteks kas puu on lihtsalt roheline „ollus“ või suudab teler ka lehtede kontuuri kuvada.

Teleri ääred ja nurgad — tähtis on, et nurkades ja äärtes ei toimuks pildi hajumist või värvide moonutust.

Pildi liikumine — märksõna on „sujuv“. Stseenides kus toimub kiiremat sorti pildi vahetumine ei tohi olla hakkimist või moonutamist.

Millist telerit osta — Heli

Et saada parimat heli, peaks teler olema ühendatud kodukino süsteemiga. Tihti pole see aga võimalus — vaatame mida peaks teleri heli osas tähele panema:

  • Bass — peab olema madal. Madalat bassi kuulates ei tohi olla ühtegi krõbisemist või muud moonutavat heli.
  • Vokaal — hääled peavad olema rikkalikud, selged ja avatud. Kindlasti ei tohi need olla nasaalsed või raskelt arusaadavad.
  • Kõrged — peavad olema selged ja ühtlased. Kindlasti ei tohi need domineerida ja kõrvu häirida.
  • Heli sügavus/laius — heal teleril on kõlarid nõnda, et ta suudab suunata heli ekraani taha, kõrvale ja ette. Selline heli suunamine annab vaatajale lisaefekti.

Küsimused, mida küsida enne kui teleri ostmiseks läheb

HD või 4K?

4K telerite pildi kvaliteet on suurepärane ning jahmatama panev. Siiski tuleb meeles pidada, et hetkel pakuvad 4K väljundit ainult mõned üksikud viisid — andmekandjal olevad filmid, seriaalid jne. Eestis ei paku ükski operaator (vähemalt antud ajahetkel) 4K pilti (isegi Full HD kanaleid on üksikuid) kuid teleri enda skaleerimis (upscale) tarkvara suudab muuta kuvatava pildi kvaliteeti 4K-le ligilähedaseks. Peab ka mainima, et kui ei plaanita osta suuremat kui 65-tollist telekat, siis on Full HD telerid rohkem kui piisava pildi kvaliteediga.

Kui suure teleri ma peaks siiski ostma?

Siin on kaks põhilist faktorit — kui suur on su tuba, kuhu teler ostetakse ning kui palju sul vahendeid selleks on.

Mitu HDMI sisendit peaks mul olema?

Kui ostetakse teler elutuppa, siis peaks seal olema vähemalt 3 HDMI sisendit. Ehk kui ühendada digibox (kuigi enamustel uutel teleritel on see sisse ehitatud), Playstation, muusikakeskus jms. sinna taha, siis saavad need sisendid üsna kiirelt otsa.

Saan ma ühendada teleri külge oma vanu seadmeid?

Ikka! Üldjuhul on teleritel kaks Scart sisendit, mis on ideaalne oma vana videomaki (või mõni muu seade) ühendamiseks. S-video sisend on hääbuv ning kui selle järgi vajadus, siis peab ka kindlasti selle olemasolu kontrollima.

Millist telerit eelistada — LCD, OLED või Plasma?

Loe kindlasti üle ka meie eelnevad ülevaated. Oleme nii mõneski kohas täpsemalt sellest rääkinud ning peamisteks märksõnadeks on „hind“, „eelarve“ ja „vajadus“. Võimalusel palu müüjal teha sulle demo kõikidest teleritest (parim oleks, kui nad on kõik kõrvuti).

Teler seinale?

Kui soovid telerit seinale, siis alusta kõigepealt seinast ise. Tähtis on, et sein omaks kinnitusvõimet. Ehk kui su sein on puhtalt kipsist, siis garanteerime, et varsti on su uus teler põrandal katkisena.

Vajan ma kodukino lisaks telekale?

Maitse asi. Üldjuhul on korralikemal teleritel üsna hea helisüsteem juba sisse ehitatud. Kui on soov tõelist kodukino ehitada ja naabreid pole (või nende arvamus ei paku huvi), siis soovitab Elementro kindlasti ka head kodukinosüsteemi.

Head šoppamist!!!
Vaata Elementro telerite superpakkumisi lähemalt SIIT ja saa tellimusega kaasa TASUTA UEFA jalgpall.

Jaga
Kommentaarid