Kraatri avastasid Taani teadlased, kes kasutasid selle leidmiseks radaritehnoloogiat. Ühe kilomeetri sügavusel peituva kraatri jäljed tuvastati 2015. aastal NASA kogutud andmete põhjal, kuid nüüd suutsid teadlased lõpuks tõestada, et tegemist on meteoriidi tekitatud süvendiga.

"Me teadsime juba toona, et tegemist on millegi erilisega. Süvendi tekkepõhjuse välja selgitamine oli aga keeruline," ütles uurimisrühma juhtinud Kurt H. Kjær. Selleks, et põhjus tuvastada kasutasid uurijad sakslaste radariga varustatud uurimislennukit, mis võimaldas neil paksu jää alla "vaadata".

Kuigi süvendi olemasolu oli kindel, pidid teadlased aga sellegipoolest kindlaks tegema, et tegemist on just meteoriidi mõjul tekkinud kraatriga. Siinkohal juhatas uurijatele teed spetsiaalne kvartsivorm, mis tekib ülikõrge rõhu all, mis võimaldab oletada, et kraatri tekkimise põhjuseks oli just Maa kokkupõrge meteoriidiga.

Teadlaste hinnangul oli tegemist umbes kahe kilomeetrise läbimõõduga raudmeteoriit, mis tungis lausa seitsme kilomeetri sügavusele maapinda. Kokkupõrkest jäi maha 20 kilomeetrise läbimõõduga kraater, mis tänaseks on varisenud läbimõõdult 31 kilomeetriseks ning 800 meetri sügavuseks.

Meteoriit võis Maad tabada umbes 2,5 miljonit aastat tagasi, kuid see info põhineb kõigest esialgsetel oletustel ning edasised uuringud on hädavajalikud. "Uurimine saab olema keeruline, kuna tõenäoliselt tuleb vaadelda kraatri põhjas olevaid sulameid, mis tekkisid kokkupõrke hetkel," ütles Kjær.

Teadlaste sõnul aitab meteoriidi edasine uurimine mõista, kuidas meteoriiditabamused Maad mõjutavad ning millised võivad olla selliste katastroofide tagajärjed.