Peategelane on üheksa-aastane taksikoer Patches, kes elab oma inimperega USA-s Pennsylvanias Williamsportis.

Kõik algas nii, et Patchesil avastati peas imelik kühm, mis osutus ebatavaliselt suureks ajukasvajaks. See levis kõigest paari kuu jooksul läbi pealuu ja paisus apelsinisuuruseks.

Koerakest aitas Kanadas Guelphi ülikooli juures asuva Ontario veterinaarkolledži onkoloog-kirurg Michelle Oblak, kes on koerte ravimiseks ennegi 3D-printimist kasutanud.

Sellises olukorras oleks tavaline ajukasvaja ja osa kolbast eemaldada ning titaanvõrk nende asemele paigutada. Oblak ja kolleegid kasutasid aga hoopis uudset lähenemist, mis on täpsem ja odavam: 3D-printisid puuduva kolbaosa.

Foto: Michelle Oblak

Oblak kommenteeris, et Ühendkuningriigis on midagi sarnast juba tehtud, aga väiksemas ulatuses.

Mida arstid täpselt tegid? Kõigepealt tuli koera pead ja ajukasvajat arvutitomograafia teel uurida. Siis tegid nad lõikuse läbi tarkvara abil loodud simulaatorina.

See võimaldas luua ka asenduseks vajaliku kolbaosa ruumilise mudeli koos selle kinnitamiseks vajalike kruvide aukudega. Täpsus oli prioriteet, sest juba kahe millimeetriga eksimine võinuks 3D-prinditud osa suuruselt ebasobivaks muuta.

Lõikus toimus tänavu 23. märtsil ja kestis neli tundi. Selle kägus eemaldas Oblak kasvaja ja enam kui kaks kolmandikku looma kolbast.

Tulemus oli edukas: Patches suutis juba pool tundi peale ärkamist ise ringi liikuda ja nõudis õue pissile. Tõbi pole ka naasnud. Operatsiooni meenutab vaid kolbatüki kohalepaigutamise tõttu kõveralt seisma jäänud kõrv.

Foto: Michelle Oblak

Paraku vaevab koerakest nüüd teine tõsine tervisehäda. Patches vigastas nädal peale ajukasvaja-lõikust selgroo alaosas olevat lüli ja on selle tulemusel tagakäppadest halvatuks jäänud.

Ta ei soovi siiski koera-ratastoolis istuda, vaid eelistab esikäppade jõul ise ringi liikuda. Lõpp hea, kõik hea (vist). Auh!