Edusammud arstiteaduse vallas on kaasa toonud ennenägematuid võimalusi patsientide ravimiseks.

Värskeima murrangulise leiutisega on hakkama saanud Bostoni teadlaste töörühm, mis töötas välja mooduse südamesse tekkinud aukude lappimiseks ilma vajaduseta invasiivsete ja riskantsete kirurgiliste operatsioonide järele.

Teadlased konstrueerisid nutika komplekti, mis koosneb kateetrist, biolagunevast liimist ja paigast, mis mahuvad patsiendi veenides liikuma, nii et need saab otse südamesse juhtida.

Soovitud sihtmärgini toimetatud augutäitepaik fikseeritakse peegeldava pinnaga „õhupalli“ abil õigesse kohta ja selle kleepuv väliskiht aktiveeritakse ultraviolettkiirguse abil.

Võrreldes lahtise südameoperatsiooniga pakub uus tehnoloogia ohtralt hüvesid. Esiteks ei teki selle kasutamisel enam vajadust südant remontimise ajaks peatada. Teiseks pole enam tarvis südamelihasesse sisselõikeid teha, mis seniste ravivõtetega kaasnevaid ohte arvestades on tohutu hüpe paremuse poole.

Kui muud keha sisse viidud seadmed võivad paigast nihkuda või augu katmiseks liiga väikeseks jääda, kui kude kasvamist jätkab, siis uut tüüpi paik võimaldab südamelihase kudedel avause ise sulgeda. Seejärel pole paika enam tarvis, see lahustub ja väljub lõpuks organismist.

„Tegemist on tõesti täiesti uue platvormiga ükskõik kus kehas asuvate haavade või aukude sulgemiseks,“ kinnitas Harvardi insenertehnika ja rakendusteaduste teaduskonna biokonstruktsiooni-laboratooriumi asutaja Conor Walsh.