Just sellepärast on need hinnatud ja üha enam kasutatavad valgusallikad. Maailma juhtiv tehnoloogiafirma Samsung aga usub, et sellised dioodid võiksid ühe energiaühiku kohta anda veelgi rohkem ja kvaliteetsemat valgust. Et see võimalikuks saaks, otsustas Samsung kasutada Tartu ülikooli füüsikute ja materjaliteadlaste sellealast aastatepikkust kogemust ja teadmisi.

Nii sõlmisid Tartu ülikooli teadusprorektor Marco Kirm ja Samsungi Jaapani instituudi asepresident Kazushige Mori äsja koostöölepingu, et teadusasutused saaks hakata üheskoos arendama uusi tõhusamaid materjale leedide, valgete valgusdioodide tarbeks. “Rohkem valgust! Ühise uurimistöö eesmärk on saada rohkem nähtavat valgust ühe elektriühiku kohta,” võttis Kirm kokku lepingust oodatava kasu.

Tartu ülikoolis koostööd juhtiv materjalide kompuuter-modelleerimise professor Mikhail Brik täpsustas, et Samsungi Jaapani instituut ja Tartu ülikool hakkavad koos välja töötama uudseid optilisi materjale - fosfoore. “Lihtsalt öeldes on need materjalid, mis UV-kiirguse või mõnd teist tüüpi stimuleerimise toimel ise nähtavat valgust toodavad. Neid materjale kasutatakse laialdaselt ka televiisorite, mobiiltelefonide ja paljude teiste kaasaegsete elektroonikaseadmete ekraanides,” rääkis ta.
Loe edasi Novaatorist