Manchesteri ülikooli bioloogid eesotsas doktor David Penneyga leidsid vihje, kuidas üks pisielukas kunagi üle merede levida suutis, kirjutab The Register.

1-2 millimeetrine siselõugne, mis kuulub alamloomadeks peetavate hooghännaliste hulka, oli suutnud kinnitada end lennuvõimelise putuka tiivale ja kuritarvitanud sellist priiküüti, paraku oli putukas jäänud kinni vaigu sisse ja viimasel hetkel jälle oma teed minna üritanud parasiit tardus koos putukaga miljoniteks aastateks merevaigutüki sisse.

Penney töörühm oli nimelt otsustanud hakata uurima ühte oma kollektsioonis olevat merevaigutükki kompuutertomograafi all. Putukas, kes merevaiku tardunud oli, osutus ühepäevakuliseks, tänaseni ka Eestis esinevaks tiivuliseks, keda siinmail varem ka kiilkärbesteks peetud. Nagu nimigi ütleb, elavad need putukad vaid ühe päeva, ehk ilmselt korraga väga kaugele levida ei saanud.

Hooghännalised, mis suudavad küll hüpata aga mitte lennata, on ilmselgelt kasutanud reisimiseks ka nende kaasabi. Selle fakti tuvastamine osutus võimalikuks alles nüüd merevaigutükist tehtud 3D kujutisega.