Kaugenedes oma varem vastutulelikumast suhtumisest religiooni, mida ta väljendas 1988. aastal ilmunud rahvusvahelises menukis “Aja lühiajalugu” (A Brief History of Time), ütles Hawking nüüd, et Suur Pauk oli pelgalt gravitatsiooniseaduse loomulik tagajärg, vahendab PhysOrg.

“Kuna olemas on selline seadus nagu gravitatsiooniseadus, saab maailmakõiksus end eimillestki luua, ning ka teeb seda. Isetekkelisus ongi põhjus, miks eimillegi asemel on olemas miski, miks universum on olemas, miks meie oleme olemas,” kirjutab ta teoses “Suurejooneline kava” (The Grand Design), mida avaldab järjejutuna ajaleht Times.

“Süütenööri läitmiseks ja universumi käimatõmbamiseks pole vaja välja manada jumalat,” lisab ratastooli aheldatud teadlane.

Hawking on oma uurimistööde, kirjutiste ja aimesaadetega saavutanud ülemaailmse tuntuse hoolimata neuromotoorhaigusest, mis ta juba 21. eluaastal sandistas ning sundis kasutama ratastooli ja kõnesüntesaatorit.

Raamatus “Aja lühiajalugu” andis Hawking mõista, et mõte jumalast või jumalikust olevusest pole tingimata vastuolus kaasaegse teadusliku arusaamaga universumi olemusest.

Viimases teoses viitab Hawking aga esimese planeedi avastamisele Päikesesüsteemist väljapoole jääva tähe orbiidilt 1992. aastal kui pöördelisele hoobile mõtteviisi vastu, mida väljendas Isaac Newton, kes uskus, et maailmakõiksus ei saanud tekkida kaosest.

“See muudab meie planetaarsete olmetingimuste — üheainsa Päikese, Päikese ja Maa vahelise distantsi ja Päikese massi — kokkusattumuslikkuse palju vähem märkimisväärseks ja palju vähem veenvaks tõestuseks sellest, nagu oleks Maa meie, inimolendite meeleheaks hoolikalt kavandatud ja konstrueeritud,” kirjutab ta.

Hawking on hiljuti avaldanud ka arvamust, et inimkonna ainus lootus pikemas perspektiivis ellu jääda on koloniseerida kosmos, sest muidu kasutame me ära kõik planeedi ressursid ja meid ähvardab kohutav valik uusi ohte.

Samuti hoiatas ta hiljutises telesarjas, et inimkond peaks iga hinna eest vältima kontakti tulnukatega, kuna sellise kohtumise tagajärjed võivad olla laastavad.