Euroopas seni müüdud 375 000 täishübriidset Toyota ja 125 000 täishübriidset Lexuse sõidukit kinnitavad, et hübriidid ei ole Euroopa klientide jaoks enam niši-, vaid peavoolu tooted.

Hübriidtehnoloogia on tänapäeval kättesaadavam ja taskukohasem kui kunagi varem. Näiteks jäävad Euroopas toodetud Yaris Hybridi ja Auris Hybridi hinnad samasse suurusjärku kui sarnase varustusega diiselsõidukid. Alates teedrajava Priuse turuletoomisest Euroopas 2000. aastal, on Toyota ja Lexuse hübriidsõidukite läbimüük pidevalt kasvanud ning moodustab praegu ligikaudu 15% kogu Toyota autode müügist. Kokku on Euroopas müügile jõudnud juba kümme Toyota ja Lexuse täishübriidset mudelit.

Toyota Prius, mille kolmanda põlvkonna mudeli uuendus jõudis meie turule eelmise aasta kevadel, on endiselt levinuim ja äratuntavaim hübriidmudel. Priuse perekonna mudelivalikusse lisandusid eelmisel aastal ka seitsmekohaline Prius+ ja laetav Prius Plug-in Hybrid. Aastal 2010 turule toodud Auris Hybrid, mida toodetakse Suurbritannias Burnastoni tehases, oli tol hetkel äärmiselt tiheda konkurentsiga C-segmendis esimene ja ainus täishübriidne mudel. Kõigest kaks aastat hiljem tõi Toyota turule kompaktse väikeauto Yaris Hybridi, B-segmendi esimese täishübriidse mudeli, mis muutis täishübriidse tehnoloogia enneolematult kättesaadavaks. Luksusklassis pakub Lexus klientidele hübriidmudeleid CT 200h, GS 450h, RX 450h ja LS 600h.

Tänu keskkonnasäästlikkusele ja erakordselt väikesele kütusekulule on hübriididest saanud tõeline edulugu: praeguseks on neid müüdud üle maailma ligi viis miljonit ning Priuse müüginumber läheneb juba kolmele miljonile. Ainuüksi 2012. aastal leidis maailmas uue omaniku enam kui 1,2 miljonit Toyota ja Lexuse täishübriidset mudelit. Toyota teatas hiljuti, et toob 2015. aastaks turule veel 21 hübriidmudelit, mis sammuvad möödunud aastal 15. sünnipäeva tähistanud legendaarse Priuse jälgedes.
Foto: Toyota Baltic