F-Secure ja Baltic Computer Systems hoiatasid esmaspäeval, et arvutiviiruse CIH levinuim variant 1003 aktiveerub kord aastas, 26. aprillil.

Eelmisel aastal põhjustas CIH sel kuupäeval suurima kahju, mida üks arvutiviirus seni on tekitanud. CIH-viirus võib ka tänavu sel päeval arvutites hävitustööd teha.

CIH paljuneb ja aktiveerub ainult arvutites, kus operatsioonisüsteemiks on Windows 95 või Windows 98.

Neis masinates võib viirus üle kirjutada kõvaketta alguse, kus asuvad olulised andmed kõigi failide paiknemise kohta.

Arvutispetsialistid märkisid, et lisaks üritab CIH üle kirjutada BIOS-kiibi sisu, kuid see õnnestub viirusel vaid teatud tüüpi BIOS-ide puhul. Arvuti, kus CIH on BIOS-i üle kirjutanud, ei käivitu enam, vaid jääb täiesti tummaks. Halvemal juhul ootab siis ees kulukas emaplaadi vahetus.

Arvutikasutajad, kes olid eelmisel aastal kaitstud antiviirusega, mida oli piisavalt värskelt täiendatud, ei olnud hädaohus. Sama kehtib tänavu.

F-Secure'i viiruseuuringute juht Mikko Hyppönen ütles, et CIH-viirus ei ole Euroopas ega Põhja-Ameerikas kuigi levinud. "Enamik nakatunud masinatest neis piirkondades on üksikud koduarvutid. Teistsugune on olukord Aasias, kus CIH-viirus on ikka veel väga levinud ka organisatsioonide arvutites."

Baltic Computer Systemsi viirustõrje toodete tootejuhi Risto Agu hinnangul oli Eestis CIH üsnagi levinud, seda eriti tänu piraattarkvara suurele osakaalule.

Ta märkis, et mitu Kadaka turul müüdud tarkvarakogumike piraattoojat olid sellega nakatunud ja nii sattus viirus ka CD-le. Sellised CD-ROM-id kujutavad endast ohtu ka praegu, sest CD-d ei saa viirusest puhastada.

Viiruste leviku kohta on võimalik koguda vaid väga umbmääraseid andmeid. Ligikaudsetel hinnangutel on CIH tänavu ülemaailmselt umbes kümme korda vähem levinud kui eelmisel kevadel.

"Igatahes ei tee CIH sel aastal hävitustööd kaugeltki nii palju kui 1999. aastal," märkis Hyppönen. Eestis on CIH-i viimastel kuudel mõnevõrra kohatud; välja surnud see viirus pole.

Eksperdid nentisid, et küllap on Eestiski kahjukannatajateks eelkõige koduarvutid. Eelmisel aastal kahjustas CIH Eestis sadu arvuteid, tühjendades nende kõvakettad andmetest ja rikkudes osal arvutitest ka emaplaadi.

CIH-viirus läks liikvele 1998. kevadsuvel ja levis kiiresti üle maailma. Paar päeva pärast viiruse aktiveerumist eelmisel aastal teatas üks Taiwani ülikool, et viiruse autoriks on nende endine üliõpilane Chen Ing-Hau.

Noormeest, kes oma tegu kahetseb, ilmselt kohtutee enam ei ähvarda, kuna ta polevat üritanud ise viirust aktiivselt levitada ning tema kodumaal ei teinud viirus palju kahju.

Eelmise aasta märtsis liikvele läinud Melissa-viiruse autori David L. Smithi tunnistas USA kohus süüdi ning teda ähvardab nüüd 5-10-aastane vanglakaristus.