Kvantpunktide miljon erinevat varjundit

Elektroonikafirma Samsung tutvustas tänavu oma uutel teleritel Quantum Dot ehk kvantpunktide tehnoloogiat. Samsung Baltikumi kodutehnika divisjoni juhi Sergey Kostjucenka sõnul tagavad uue ajastu kvantpunktidega ekraanid eriti särava, realistliku pildikvaliteedi ning ilusa kontrasti isegi siis, kui ekraan on otsese valguse käes. Lisaks tarbivad sellised ekraanid vähem energiat.

„Kvantpunkttehnikaga varustatud ekraanide valmistamiseks kasutatakse pooljuhtidest nanoosakesi. Need inimsilmale nähtamatud valgusosakesed saadavad väga täpseid punase, rohelise ja sinise tooni signaale, mis ei segune omavahel ning loovad väga täpse värvigamma teleekraanil. Quantum Dot tehnoloogiaga varustatud Samsungi SUHD TV ekraanid kuvavad enam kui miljard tooni, mistõttu on nende pildikvaliteet 64 korda parem kui tavalistel teleritel,“ selgitas S. Kostjucenka.

„Ultra Black“ tehnoloogia neelab valgust

Samsungi läbiviidud uuring näitab, et enam kui 85 protsenti telekavaatajatest teeb seda valgustatud ruumis või valgel ajal. Kahjuks võib tubane valgustus või väljast tulev loomulik valgus rikkuda vaatamiskogemust. Seetõttu kasutatakse uute telerite puhul „Ultra Black“ tehnoloogiat, mis vähendab valguse tagasipeegeldumist ekraanilt.

„Selle tehnoloogia idee on laenatud looduselt. Liblika silmadel on väikesed kumerused, mis neelavad valgust ja vähendavad peegeldumist - nad kasutavad seda tehnikat, et vältida röövloomade küüsi langemist. Ka meie Samsung SUHD TV ekraan on kaetud imepisikeste kumerustega. See tähendab, et ekraan on särav isegi siis, kui see on otsese päikesevalguse käes,“ sõnas S. Kostjucenka.

HDR1000 toob esile ka kõige peenemad detailid

HDR (ülisuure dünaamilise ulatusega) tehnoloogia eesmärk on tuua kontrastid eriti hästi välja – valge on valgem, must on mustem. S. Kostjucenka sõnul ei ole kõik HDR-tehnikad aga samal tasemel, isegi kui on palju seadmeid, mis seda tehnoloogiat kaasavad.

HDR1000 standard, mida on kasutatud tänavustel Samsung SUHD TV teleritel, on kogu turu kõige arenenum. See tehnoloogia aitab eristada 1000 nitti heleduse ühikut. Selle tulemusena muutub teleriekraan üllatavalt eredaks, nii, et üheaegselt on võimalik näha kõige tumedamaid varje ja eredamaid pilvi. Igaüks, kes seda on kogenud, teab, kui suur on erinevus võrreldes tavaliste ekraanidega – pildikvaliteet on realistlikum, intensiivsem ja kõrge kvaliteediga isegi valgustatud ruumis. See on kasulik mitte üksnes filmisõpradele, vaid ka mänguhuvilistele.

Selleks, et eelkirjeldatut kogeda, tuleb aga jälgida, kas teler toetab 4K või UHD resolutsiooni. „Esmalt tasub selgeks teha, kas teleril on UHD sertifikaat. See tagab, et vaataja saab tõepoolest nautida kõrgeimat pildikvaliteeti ning erilisi tehnoloogiaid nagu kvantpunkttehnoloogiaga varustatud ekraan, „Ultra Black“ funktsioon või HDR1000,“ selgitas spetsialist.

Jaga
Kommentaarid