13. jaanuar 1991. Boriss Jeltsin Tallinnas

Kõnealuste sündmuste ajal olin Eesti Vabariigi ülemnõukogu esimehe sekretariaadi juhataja.

Vilniuses toimunu ja teletorni ründamise ärevate teadete ajal, 13. jaanuaril 1991, pühapäeva hommikul kella seitsme paiku helistas mulle Arnold Rüütel ja palus võimalikult ruttu tulla Kadriorgu.

Sääraseid kutseid oli puhkepäevadel ikka. Valget triiksärki sellepärast selga ei pannud, Alles kohale jõudes selgus, et Arnold Rüütel on Tallinna kutsunud Vene NFSV Ülemnõukogu esimehe Boriss Jeltsini ning ka Läti ja Leedu riigipead Anatolijs Gorbunovsi, kes tuli autoga, ning Vytautas Landsbergise. Oli isegi kaalutud, et Jeltsin tuleb lennukiga Vilniuse kaudu. Leedus kujunenud olukorra tõttu ei osutunud Landsbergise tulek võimalikuks.

Landsbergist esindas ja Leedu poolt kirjutas dokumentidele alla nende suursaadik Eestis. Õhtupoolikul allkirjastasid riigijuhid Toompea lossi valges saalis deklaratsiooni, millega Vene NFSV ning Eesti, Läti ja Leedu vabariigid tunnustasid üksteist suveräänsete riikidena, ja ka teisi dokumente, vältimaks veriseid sündmusi nagu Vilniuses ja mujal Leedus.

Arutati ka tekkinud plahvatusohtliku olukorra lahendamise võimalusi. Soovides verevalamist vältida pöördus Jeltsin läkitusega sõjaväelaste poole. Jeltsin ja Anatolijs Gorbunovs allkirjastasid Vene ja Läti vabariikide suhteid käsitleva dokumendi eraldi. Lõpuks toimus pressikonverents.

Omapäraseks kujunes õhtusöök, mis otsustati korraldada Näituse tänava residentsis.

Toitudega polnud probleemi, tellisime need ülemnõukogu sööklast. Raskusi oli joodava hankimisega. Kohapealt leidsime vaid pool pudelit konjakit. Pühapäevase päeva tõttu tuli külalise lemmikmarki osta restoranist.

Saun oli köetud ja Jeltsini turvamehed uhkeldasid oma relvadega. Need olid tehtud Stetškini püstoli baasil, turvameeste jutu järgi 36-lasuliseks. Nagu juba nimetatud, tuli Boriss Jeltsin Tallinna lennukiga. Tema turvamehi oli siin hoiatatud, et tagasilennul on oodata üllatusi. Dvigateli tehase direktor Jarovoi oli lennuväljale organiseerinud paarsada „oma poissi".

Seetõttu lahkus Boriss Jeltsin meie Tšaikadega, kuid teiste juhtidega öösel Leningradi. Algul kavandati sõitu varahommikul kella nelja ajal. Selle sõidu ja vastuvõtu Narvas leppis Arnold Rüütel kokku hea tuttavaga rahvasaadikute kongressi päevilt, Anatoli Sobtšakiga. See sõit toimus võimalikult salastatult. Ja õnnestus hästi.