Lisaks välisstiimulile reageerib nahk ka organismisisestele mõjuritele, nagu emotsioonid, stress või ärevus.

Psühhodermatoloogia on suhteliselt noor valdkond, mis tegeleb meeleseisundite ja nahaprobleemide omavaheliste seoste uurimise ja raviga. Ühtset seisukohta, mil määral psühholoogilised faktorid nahaprobleemides rolli mängivad, praeguseks pole, kuid seda mõju ei eita enam eriti keegi. Eri uuringud osutavad, et 25-33% mõjuritest on seotud inimese meeleseisunditega.

Avalikus sektoris töötava Kristeli (33) jaoks pole selline tõdemus kuigi üllatuslik. “Olen lapsest saadik olnud hädas allergiliste löövete ja atoopilise dermatiidiga. Keerulised ajad tööl ja eraelus löövad peamiselt välja just nahal,” rääkis Kristel.

Tema sõnul oli alguses seda seost keeruline näha, kuna arstid otsisid põhjusi peamiselt välismõjudest. “Olen elu jooksul teinud tohutul arvul allergiateste, kuid neist ükski ei aidanud jõuda lähemale löövete põhjustele. Loogiline oli otsida põhjuseid enda seest,” ütles Kristel.

Punetusest psoriaasini

Teaduse arenedes on üha paremini hakkatud mõistma keerukaid neuroimmunoloogilisi süsteeme. Erinevate neuropeptiidide, hormoonide ja neurotransmitterite roll psühhodermatoloogiliste häirete tekkes on saamas üha selgemaks. See puudutab nii kergemaid nahaprobleeme nagu punetav või liigkuiv nahk, kuid ka keerukamaid häireid nagu akne, alopeetsia või psoriaas.

Eesti ülikoolide oma ala tippudega koostööd tegeva kodumaise kosmeetikatootja Lumi tegevujuht Helen Hirv soovitab nahale läheneda terviklikult. “Teekond terve ja ilusa nahani hõlmab nii toitumist, meeleseisundit kui ka õigeid nahahooldusnippe,” lausus Hirv.

Terviklik lähenemine tähendab ka mõistlikku lähenemist nahahooldustoodetele ning ummisjalu poest eri tooteid kokku osta Hirv ei soovita.“Tihtipeale on probleemide põhjuseks välispidiselt segadusse ja stressi aetud nahk, kas siis kokkusobimatute ja valede toodete või hoopis nende ületarbimise tõttu. Samuti võib probleemide taga olla emotsioonid, pinge ja stress,” analüüsis Hirv.

Lumi — terve ja ilusa naha nipid

Lumit juhtiv Hirv soovitab nii naistel (kui ka meestel!) meeles pidada nõned nipid.

  • Jälgi iseennast ja oma stressiastet! Emotsionaalsete probleemide lahendamiseks ja lõõgastumiseks on arvukaid võimalusi spordist filmi vaatamiseni ja massaažist lähedastega ajaveetmiseni. Võta aega maha ja võta aega iseenda jaoks. Tee seda regulaarselt, et tekiks tasakaal. Ära unusta, et uni on oluline osa taastusprotsessidest ning seda just kogu meie keha talitust kordineerivale ajule.
  • Toitu tervislikult ja sisetunde järgi! Olgu see stressi jaoks oluline magneesium või naha jaoks oluline kanepiseemneõli — tervislik ja mõnus toitumine on oluline kogu organismile. Väldi äärmuslikke dieete, kuna see viib keha stressi. Niisuta nahka seestpidiselt läbi vee joomise.
  • Õige nahahooldus! Väldi kemikaale ja naha loomulikku tasakaalu häirivaid tooteid. Eelista looduskosmeetikat ning pigem kasuta vähem, kuid tõeliselt enda nahale sobivaid tooteid.