TASKU-KAJALOODID. DEEPER. Kaldalt püüdmiseks mõeldud kajaloodid kipuvad olema üht tüüpi – neil on eraldi ujuv andur, mida saab (spinningu)nööri otsas ujutada, ja kalastaja käes asuv ekraan. Jättes kõrvale varasemad mitte eriti õnnestunud „käekella“ tüüpi arendused, julgeme soovitada Deeperit.

Deeper on ümara kujuga, ujuv pallikujuline kajalood, õigemini kajaloodiandur, mis kasutab ekraanina sinu nutitelefoni. Deeper on lihtsasti kasutatav nii kaldalt, jäält kui seisvast paadist püügiks.

Praegu on müügis juba mitmes põlvkond, ja kindlasti tasuks endale osta Deeper Pro+, millel on WiFi ja GPS. Seda enam, et hinnavahe vanemate Bluetooth’ mudelitega on üsna väike, aga tegevusraadius ja võimalused on uuel mudelil oluliselt suuremad.

Deeperi plusspoolele saab kanda võimaluse uurida olukorda nii enda lähedal kui eemal, kas või näiteks paadist õngitsedes ühtlasi nii poi kui infoallikana söödaplatsil. Samuti on landi ja kala jälgimise võimalus jääpüügil või paadi alt püüdes. Miinuspooleks on, et kajaloodi kasutamise ajal ei saa kasutada nutitelefoni ja vastupidi. Samuti neelab Deeperi kasutamine tänu WiFile nii seadme enda kui nutitelefoni akut, eriti külmal ajal (jääpüügil).

Lisavarustusena tuleks kindlasti juurde osta erksavärviline kate, mis lisaks ööpüügivõimalustele lubab ka kogemata nööri otsast plehku pannud kajaloodi lainetest või roostikust üles leida.

VENELASTE PRAKTIK. Teine viimastel aastatel kasutajate hulgas populaarseks saanud, peamiselt jääpüügil kasutatav kajalood on venelaste välja arendatud Praktik. Analoogseid odavaid kajaloode on USAs ja Hiinas toodetud aastaid, küll aga on Praktik selles segmendis tubli samm edasi. Tema tundlikkus võimaldab jääpüügil edukalt jälgida nii lanti kui kala käitumist selle suhtes. Sama on võimalik teha ka seisva paadi alt püüdes.

Kajalood on väike ja mahub ilusti taskusse. Andur on väikese must-valge ekraaniga ühendatud juhtme abil. Nutikas lahendus on ka patarei paigutamine andurisse, mis jääpüügil hoiab patareid tühjenemise eest, nii et ühe AA patareiga saab läbi oma kümmekond kalastuspäeva. Miinuspoolele võib kanda selle, et nagu vene asjadega ikka, võib ette tulla äpardusi ja kõik ei tööta alati laitmatult. On olnud juhuseid, kus andurisse pääseb vesi, juhe ei anna korralikult ühendust jne. Jäält püüdes tuleb olla ettevaatlik, et auku lastud andur kajaloodi ekraani juhetpidi endaga kaasa ei tiri. Selle vältimiseks on abiks magnetkinnitusega rihm.

PAADIST-PÜÜGI KAJALOODID. Maailmas on palju kajalooditootjaid. Nagu tehnikamaailmas ikka, on ka siin mõned suured tootjad, kelle kvaliteet ja tehnoloogilised uuendused on alati tipus, ja väiksemad firmad, kes siis paariaastase viivitusega kopeerivad liidrite vanemaid tehnoloogiaid oma odavtoodetes.

Eestis on tuntumatest ja kalastajatele sobivamatest tootenimedest esindatud Lowrance, Humminbird ja Garmin. Raymarine on pigem suurtele lõbusõidupaatide kajutisse sobiv eksklusiivne lahendus, Simrad on Lowrance’iga tehnoloogiliselt identne (sama ettevõtte toodang) ning B&G eelkõige purjetamiseks mõeldud tooteperekond.

Loe Eestis enamlevinud kajaloodide eri hinnaklasside mudelite detailset tutvustust ajakirja Kalale! septembri/oktoobrinumbrist,