Prantsusmaa
Prantslase rohi pärast stressirikast päeva on petit aperitif — prantslastele omane tseremoniaalne klaasikene veini koos kašupähklite või hummuse ja oliividega rikastatud pita-krõpsudega. Alles seejärel võib alustada õhtusöögi valmistamisega!

Kõige tähtsam ei ole siin mitte vein, mis vaieldamatult omab lõõgastavaid toimeid, vaid rituaal, mis on kui kaitsemüür töö turbulentsi ja koduse turvalisuse vahel. Iga rituaal, mille läbimist sa ootad, täidab sama funktsiooni. See võib olla ka kuum dušš ja mugavad koduriided, treening või lauamäng sõpradega.

Venemaa
Paljudele läänemaailmast Ida-Euroopasse tulnutele on sageli üllatus, kui lõõgastav võib olla üks korralik saunaskäik. Ka Venemaal on kuumas ruumis kuuma auru sees istumine au sees. Sa ju tead, kui mõnus tunne pärast seda on!

Kui sul parasjagu ei ole võimalik sauna minna, mine duši alla. Kuuma duši alla! Vaid mõne minutiga võid endalt pesta peaaegu kõik pinged. Ja naudingut ei paku vaid nahal õrnalt trummeldavad veenired. Yale’i ülikoolis tehtud uuringu järgi võib kuum dušš vallandada ajus signaalid, mis peegeldevad emotsionaalset soojust, ja see tõstab omakorda tuju. Ära ainult liiga kauaks nautima jää, muidu kuivatad liialt nahka!

Taani
Taanis, nagu Eestiski, läheb hilissügisel-talvel pimedaks juba kolme-nelja ajal. See on õpetanud taanlased hygge ehk hubasuse meistriteks. Nii käiakse õhtuti ja nädalavahetustel üksteisel külas nautimas omade inimeste seltskonda õdusas, rahulikus ja soojas keskkonas.

Võtmetähtsusega on lihtne põhimõte — hoia asjad selged ja lihtsad! Ära mõtle üle. Ehk ära tee täiuslikkusest hea või väga hea vaenlast. Kui sa kutsud sõbrad külla, siis sa ei pea pakkuma neile ideaalset õhtusööki ega tegema läbi selle valmistamisega seonduvat kadalippu. Magustoidud ja kerged dringid piisavad täiesti, nii on kõigil vähem pinget ja tõenäoliselt ka lõbsam.

Tai
Tai sügavaim teadusharu on massaaž. See võib näida robustne, massöör võib kasutada nii põlvi kui küünarnukke surve avaldamiseks, kuid seda lõõgastavam see on.

Ka ennast saab väga edukalt masseerida. Mudi oma kukalt ja seda ümbritsevat ala, sest pingeretseptorite stimuleerimie vallandab serotoniini, mis on looduslik antidepressant. Või veel parem, palu oma partneril end mudida!

Argentina
Argentiinlased armastavad juua maté-teed, kuuma taimset jooki, ning jagada seda sõprade ringiga nagu rahupiipu. See liidab ja muudab tugevamaks, annab vaimujõudu stressi vastu võitlemiseks.

Loomulikult pole siin nii oluline tee ise, kuivõrd sõprade, lähedeste ja usaldavate inimeste ring. Seepärast unusta sotsiaalmeedia ja proovi sotsiaalset söömist. Toidu jagamine vallandab rahustavat oksütotsiini ja tekitab lähedust, mis annab ajule signaali sotsiaalsest heakskiidust oma võrgustiku poolt.

India
“Igal hommikul teen ma naerimisharjutuse: naeratan, lehvitan kätega ja hüppan. Mida rohkem ma seda teen, seda vitaalsemalt end tunnen!” sõnastas Mumbais tegutsev terviseprogrammi direktor Rashmi Vyas Aparajit oma hea tuju nipi.

Mida sina teha saad? Tõmba kõht sisse! Oxfordi ülikoolis tehtud uuringu järgi vallandab kõhulihaste pingutamine heatuju endorfiine. Isegi paar minutit kõhuga naermist võib olla rahustav. Hea põhjus vaadata uuesti “Armastust kolme apelsini vastu”, “Sõpru” või viimase aja lemmikut komöödiasarja.

Iirimaa
Võiks arvata, et iirlane elab pimeda aja üle viskit või vähemalt õlut rüübates. Aga see pole mitte nii. Lapsed pakitakse riidesse ja saadetakse välja hullama, samuti näeb talviti ka ohtralt jalutavaid täiskasvanuid. Mis mõjub jaanuaris veel toniseerivamalt kui mõnus jalutuskäik karges õhus.

Aga jalutada võib (peaaegu) iga ilmaga. Üks 2012. aastal tehtud uuring näitas, et inimesed, kes treenisid 30 minutit veloergomeetril ja nägid seejärel häirivaid fotosid, olid sellest vähem erutatud kui inimesed, kes enne samade piltide nägemist rahulikult istusid. Treenimine mitte ainult ei vähenda ärevustunnet, vaid aitab rahulikuma meele säilitada pigelistes situatsioonides (ära unusta ka õiget toitumist, puhkust ja magneesiumi!). Pimedal ajal tuleb kasutada vähestki looduslikku valgust. Pea meeles, pole halba ilma, ainult valesti valitud riided!

Rootsi
Rootslased tunnevad mõnu fifkast ehk kohvipausist sõpradega. Ehkki kohv on Euroopas võrdlemisi uus nähtus (nagu kartul!) võtsid rootslased selle oma südameasjaks juba 18. sajandil. Tänapäeval on enamikes rootsi ettevõttetes nii kella 10 ja 15 ajal ametlikud kohvipausid, kas “maja” sees või väljas. Sageli kuulub latte, tee või smuuti juurde ka maitsev kaneelirull, muffin või makroon.

Kui kohvipaus ei kuulu sinu töökohas ametlikku päevakavva, võid enda nutitelefoni seada igapäevase meeldetuletuse, monitori külge märkmelehe või lihtsalt meelde jätta, et iga päev haarad (vähemalt!) ühel heal kolleegil natist kinni ja lähete kontori kööginurka ja naudite mõnd kuuma jooki. Ja luuslanki löömise pärast ei maksa muretseda. Nimelt ühes Massachusetsi tehnoloogiainstituudi uuringus tuvastati, et tööpäeva jooksul sotsialiseerunud inimesed olid 10-15% tulemuslikumad kui seda mitteteinud.

Hiina
Hiina naised naudivad enne magamaminekut sageli kuuma jalavanni, mis on täpselt nii lihtne, kui see kõlab. Piisavalt suur pott või kauss kallatakse kuuma vett täis, lisatakse sekka erinevaid taimelehti ja lastakse rahul kehasse valguda. Ehk ülilihtne ja mõnus jalamassaaž kodudiivanil!

Türgi
Kui türklane naudib mõnusaid asju, siis on parasjagu tegemist keyifiga. Keyif võib olla lemmikmuusika kuulamine, jooga või mis iganes muu naudinguline. Oluline on olla selles hetkes ja mitte mõelda stressi tekitavatele asjadele.