Tegelikult on iga kord veidi kripeldama jäänud: tahaks rohkem teada sellest, kes nad olid ning mis toimus neil ärevatel päevadel, mil vormistati nii oluline otsus. Enamasti pole selleks mahti – alati on kiire, fotograafil ja operaatoril on ees järgmine ülesanne ning ka ajakirjanikul pole olnud aega teha midagi rohkemat kiirest intervjuust mõne üksikuga. Aga ülejäänud?

Otsuse riiklikust iseseisvusest võttis vastu 69 inimest. Nemad vajutasid "jah". Üheksa nendest on meie hulgast tänaseks juba lahkunud. Spiiker Ülo Nugise legendaarset haamrilööki on nüüd võimalus ajalooraamatutest vaadata. Ehk praegu, 25 aastat hiljem, ümmargusel sünnipäeval ongi soodne hetk jäädvustada sellest olulisest hetkest midagi suurt ja põhjalikku, sest meil on veel need, kes jutustaksid loo Eesti Vabariigi taasloomisest.
20.augusti klubi kokkutulek Riigikogus

Me kohtusime eile ligi 40 inimesega nendest, kes poolt hääletasid. Kutsusime kõiki, nägime nii mõnelgi juhul kurja vaeva kontaktide leidmisega: mõned teadsid juba ette, et on sel päeval end mujale lubanud või siis ka ei kannatanud tervis tulla. Ja kui ka mõni üksik ehk ei tulnud nimme, siis see hulk positiivset tagasisidet mis kutsututelt tuli, tegi küll südame soojaks.

Saime loa kasutada riigikogu saali, valmistasime riikogu koridoridesse ette neli intervjueerimiskohta, et kõigi kokku kutsututega oleks võimalik rahulikult rääkida. Küsijateks nii kogenud ajakirjanikud nagu Argo Ideon ja Hendrik Kuusk, kui ka vaprad noored, Linda-Riin Võeras ja Reet Pärgma. Eks me pigem andsime võimaluse kõigile ise vabalt rääkida kui pommitasime küsimustega.
Ülemnõukogu kogunemine, 20.augusti klubi, Argo Ideon, Andrus Ristkok

Vara on veel kellegi tsitaati esile tõsta - kuid võin öelda, et täpselt nii palju kui meil oli eile intervjueeritavaid, saime ka erinevaid lugusid. Nii oligi, et igaühel oli nende keerukate päevadega täiesti oma mälestus ja lugu. Saalis toimunu ametlikku stenogrammi võib igaüks ise ka veebis lugeda, kuid kõik see, mis toimus saalist väljas vaheaegadel ning õhtutel, on juba omaette lood. Püüdsime vähemalt portsu neist nüüd kinni.

Kui projekti visuaalselt haldav Delfi TV režisöör Mark Šandali eile õhtupimeduses pärast pikka võttepäeva materjalid kokku sai, oli selge, et ainüksi intervjuusid sai tehtud ligi kümme tundi. Nüüd ongi käes ehk siis selline kõige põnevam hetk, jah selline veidi ärev isegi – magus ootus segatud teadmisega, et lihtme ei saa see vormistamine küll olema - et tänavu, mil möödub 25. aastat taasiseiseivuse taasloomisest, saame ometi oma vaatajatele ja lugejatele vahendada midagi, mis on väärt vaatamist!
20.augusti klubi kokkutulek Riigikogus

Millal mida oodata:

Lisaks tavapärasele ühispildile on fotograaf Joosep Martinsonil valmimas ka üks kunstilisem ja mängulisem lahendus, mis ilmub trükis 19. augusti LP-s. Olen üsna kindel, et sellest kaadrist saab omaette sümbol ja foto eluiga saab aga olema oluliselt pikem kui vaid päev lehe vahel.

15. august - avaldame esimese videoteose, minidoki Delfi TV-s.

19. augusti LP on erileht, mis on pühendatud tervenisti taasiseseivumise lugudele.

19. ja 20. august - hiljemalt siis avaldame videolood ja mõtisklused.