Tegu oli kerge, lainekindla ja hea manööverdamisvõimega paadiga, mida sai kasutada jahipidamiseks järvedel, jõgedel või rannikumerel. Selle vana sõiduvahendi tänapäevaseimad versioonid, mida võib kutsuda nii süstadeks kui kajakkideks, on aga aasta-aastalt populaarsemaks muutunud ja nüüd juba uuel otstarbel. Tegu on lihtsama ja ka odavaima võimalusega saada oma käsutusse viimase peal merekindlusega veesõiduk, mille kasutamise piirid sõltuvad vaid sõitjast endast.

Aerutamisvõimalusi Eestis jagub — rannajoon on pikk ja huvitav ning ka süsta vette saamine pole enamuses kohtades mingi probleem. Kerge kaalu tõttu saab paadi hõlpsalt õlal veepiirini kanda ning ka poolde säärde ulatuv vesi võimaldab sõita. Ja kohti, kus sõita ning mida vaadata on palju — saab nautida vaateid pankrannikule või Tallinna vanalinnale, sõita Ristnas surfi või vaadelda laidudel hülgeid. Eesti üheks suureks loodusrikkuseks on ka rohkem kui 1500 erinäolist Soome lahe, Väinamere ja Liivi lahe saart. Huvitavaid ja omanäolisi kohti on väikesaarte seas sadu või tuhandeid. Kuid nende seast valiku tegemisel tuleb sihtkoha võludega koos arvestada eelkõige enda, oma kaaslaste ja grupijuhi kogemuste ja oskustega, lähiaja ilma ning tuuleolude, kasutatava varustusega ning loomulikult ka võimalike looduskaitseliste piirangutega. Iseseisvaid matku tasub plaanida alles siis, kui läbitud on elementaarsed sõiduoskuse ja päästekoolitused ning on oskajamatega koos kogunenud omajagu sõidukogemust.

Kajakkide valik on lai ja isegi niivõrd, et esimese huvi tekkimisele võib järgmisel hetkel järgneda juba nõutus, sest ostes tuleb orienteeruda erinevate põhjakujude, veeliinide, tagateki kõrguste, põlvetugede, svertide ja tüüride maailmas. Ja seda põhjusega, sest erinevatesse oludesse ja erinevatele sõitjatele on ideaalsed just teatud spetsiifikaga süstad — kes eelistab läbida siledamal veel kiirelt pikki vahemaid peaks valima sirge põhjakujuga pika veeliiniga paadi. Kes soovib käia lainesurfi tegemas võtab lühema ja lamedapõhjalise surfika või kaarja põhjaga lühema matkasüsta. Mitmepäevaseid või nädalasi ekspeditsioone ette võtvad sõitjad seavad kõrgele kohale paadi mahutavuse, kalamehed võtavad aga mudeli, mis on võimalikult stabiilne ja kuhu on juba tehases õngehoidikud külge kruvitud.

Tihti on lihtsam vältida ostuga möödapanekut, kui alustada mateeriasse investeerimise asemel teadmiste kogumist mõnes pädevas matkaseltskonnas või koolitusgrupis. Pärast paari matka on kindel, et saadud nakkus pole mööduv ja on tekkimas ka teadmine, mida peaks süsta valimisel enda jaoks eelistama.

Vaata pilte SIIT.