/---/ Tõeline Assooride pärl on Atlandi sinine marliin (Makaira nigricans). Assoorid on maailmas paremuselt neljas paik marliini püügiks. Tegemist on pelaagilise kalaga, kelle saagiks on mitmed erinevad kalaliigid, näiteks tuunikalad. Emaskalad võivad kaaluda isastest kuni neli korda rohkem. Hetkel on maailmarekordiks IGFA (International Game Fish Association) andmete järgi Brasiilias püütud 636 kg kaaluv isend. Hetkel kuulub sinine marliin IUCN’i ohustatud liikide hulka ning kalad tuleb vabastada. Assooridel lubatakse kliendi soovil kala tappa, kui kala kaal ulatub üle 1000 lb ehk vähemalt 454 kg.

Marliini hooaeg Assooridel algab juulis ning kestab septembri lõpuni. Kõik paadid on pool aastat varem broneeritud. Paadi hind üheks päevaks jääb 900–1200 euro vahemikku, pardale võetakse maksimaalselt neli klienti, sest paadid ei ole just kõige suuremad. Püük toimub üheksa tundi, kell 9.30–18.30. Tavaliselt broneeritakse marliini püügi jaoks paat vähemalt neljaks või viieks päevaks, sest kalastamises ei ole kunagi päevad vennad. Kõige suurem Assooridel püütud sinine marliin kaalus 593 kg. Erinevad paadid kasutavad trollides erinevat taktikat. Mehed on professionaalsed püüdjad ning on tegelenud erinevates riikides marliini püügiga aastaid. /---/

Võin kindlalt väita, et marliini püük on fantastiline. Isegi kõrvaltvaatajana pakkus vaatemäng kustumatut elamust. Esimesel päeval nägime kolme tunni möödudes eemalt valget marliini (Kajikia albidus) ning õnnestus ka üks väiksem 25 kg sinine marliin tabada, aga vabastasime kala kiirelt. Teisel päeval õnnestus kliendil kinni püüda 469 kg kaaluv sinine marliin. Vaatemäng oli vapustav – kala jälitas kõigepealt teasereid, mis kiirelt veest välja tõmmati ning seejärel hüppas agressiivselt kogu oma keha ulatuses veest välja teise landi suunas. See oli kõige ilusam olend, keda oma elus olen näinud.

Loe, mis kalu ja kuidas Assooridel veel püütakse, ajakirja Kalale! septembri/oktoobri numbrist!